PROJECT 013: Klimaatracisme - Leerjaar 5
- 229485
- 8 feb 2019
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 27 mrt 2023
Voor het derde keuzeproject heb ik samengewerkt met Khadija, Aya en Atong. De opdrachtgever is Elske Krikhaar. Ze werkt in Amsterdam voor het internationale kantoor van Greenpeace (Greenpeace International). Voordat ze Campagne Manager werd bij Greenpeace heeft zij het VWO afgerond. Vervolgens heeft ze voor een lange periode verschillende baantjes bij verschillende bedrijven gehad en stages gelopen voordat ze echt wist wat ze wilde gaan doen qua carrière. In 2013 kreeg zij de kans om bij Greenpeace International stage te gaan lopen. Sindsdien werkt zij daar als Campagne Manager.
De opdracht
De opdracht voor dit keuzeproject luidt: Je doet onderzoek naar de Nederlandse klimaatbeweging. Het is de bedoeling dat ervoor gezorgd wordt dat juist de mensen die het meest worden getroffen door de klimaatveranderingen ook de kans krijgen om mee te doen met de Nederlandse klimaatbeweging. Er moet een hulpmiddel ontworpen dat dit mogelijk maakt en beschikbaar is voor zoveel mogelijk mensen.
Het doel van dit onderzoek luidt: “Bedenk een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat meer jongeren zich welkom voelen in de Nederlandse klimaatbeweging.”
Het proces
Om een goed product te kunnen leveren moeten we meer weten over het onderwerp. Zo hebben we een vooronderzoek gedaan en de volgende deelvragen beantwoord die ons verder zijn gaan helpen in het bedenken van het eindproduct:
Hoe is de Nederlandse klimaatbeweging momenteel opgebouwd?
Wat zijn manieren om groepen die nu niet betrokken zijn bij de klimaatbeweging erbij te betrekken?
Wat is klimaatracisme (in Nederland)?
Wat maakt het dat sommige gebieden meer getroffen worden door de klimaatveranderingen?
Door antwoord te geven op deze vragen zijn we meer te weten gekomen over het onderwerp en konden en we eisen stellen aan het product dat we willen leveren. Zo hebben we een doelgroep uitgesloten. Onze doelgroep is jongeren tussen 12-20 jaar. We hebben hiervoor gekozen omdat de jongere generatie het meest actief is met het klimaat. Er wordt vaak niet geluisterd naar jongere mensen die met klimaatverandering zijn opgegroeid. Er is niet genoeg gelijkwaardigheid in de Nederlandse klimaatbeweging zo zijn vooral de oudere witte mannen die beslissen over klimaat aanpak hebben. Het vooronderzoek heeft ons een breder beeld gegeven over het probleem in Nederland. Samen met de opdrachtgever hebben we een het programma van eisen opgesteld:
Het product zorgt voor een inclusieve plek voor mensen tussen de 11 – 20 jaar die zich zorgen maken om klimaatverandering en hoe zij kunnen bijdragen aan de klimaatbeweging.
Het product moet jongeren tussen de 11 – 20 jaar stimuleren om mee te doen met de klimaatbeweging.
Het product moet beschikbaar zijn voor zoveel mogelijk mensen.
Het product moet duurzaam zijn.
Het product moet beschikbaar zijn voor zoveel mogelijk mensen.
Hierna zijn we begonnen met brainstormen naar ideeën. Aan de hand van het Multicriteria analyse selecteerden we de beste ideeën die het meest voldeden aan onze eisen. Zo kwamen we met het idee van de ''recylceprullenbakken''.
Het eindproduct
Het eindproduct bestaat uit een combinatie van verschillende ideeën die we hebben geselecteerd. We hebben uiteindelijk het idee van de recycleprullenbakken hebben we uitgewerkt en uiteindelijk echt gemaakt. De recycleprullenbakken zijn prullenbakken die op school in de kantine geplaatst kunnen worden.

We kwamen op dit idee omdat op onze school niet heel veel prullenbakken zijn. De prullenbak die we hebben gemaakt bestaat uit twee bakken. Deze prullenbak is specifiek voor papier/hout/glas etc. De functie van de prullenbak kan elke twee week veranderen, zo kan er van alles worden gerecycled. Op de prullenbak staan elke week twee klimaat activisten afgebeeld, elke onder een van de twee openingen van de prullenbak.
De ene klimaatactivist is wit en de andere heeft een kleur. Het is de bedoeling dat de jongeren hun recycle materiaal in de opening te gooien waaronder een klimaatactivist staat die ze kennen.
Aan het eind van de week kunnen we dan zien welke klimaat activist bekender is onder de jongeren, deze resultaten kunnen elke week gedeeld worden.
Op de prullenbakken staat ook een QR-code, als deze gescand wordt kom je op een Goo

gle Forms pagina. Op deze pagina staat informatie over de klimaatactivisten van de week.
Aan het einde van de formulier kunnen de leerlingen een opmerking achterlaten (bijv. klimaatactivisten die ze op de prullenbakken willen zien) hierbij moet ook de naam en klas worden aangegeven. Zo maken de leerlingen die het formulier hebben gelezen en ingevuld kans op een prijs t.w.v 20 euro. Op deze manier kunnen we de jongeren op scholen meer betrekken en komen ze meer te weten over klimaatactivisten van kleur die de heftige gevolgen van klimaatverandering ook meemaken.
Comments