top of page
Image by Skye Studios

Presentatie-
dossier

In het presentatiedossier staan de projecten waar ik aan heb deelgenomen en heb afgerond.

Post: Welkom
Zoeken

Meesterproef: Ouderbetrokkenheid - Leerjaar 6

  • 229485
  • 5 apr 2023
  • 3 minuten om te lezen

Voor de meesterproef heb ik samengewerkt met Khadija en Aya. We zijn een samenwerking aangegaan met stichting Antar. De opdrachtgever voor de meesterproef is Inger Visser.


Inger visser was altijd wel een talenkind geweest. In haar laatste jaar van het vwo was ze plotseling helemaal dichtgeklapt en kon ze niet meer praten. Toen ze haar neefje ontmoette op een verjaardagsfeestje, kwam ze erachter dat hij veel moeite heeft met praten. Hij vertelde haar dat hij naar een logopedist ging. Inger vond het heel indrukwekkend om zijn voortgang en ontwikkeling in de taal te zien. Hierdoor was ze gemotiveerd om zelf te leren praten en zelf later anderen te helpen met hetzelfde probleem. Inger heeft vervolgens in leiden logopedie gestudeerd op het HBO. Na haar opleiding heeft ze twaalf jaar gewerkt als logopedist. Inger was niet gelukkig en besloot twee jaar in India te wonen om haarzelf te zoeken. Na haar terugkomst in Nederland kwam ze in een leefgemeenschap terecht waar ze andere vrouwen ontmoette en het onderwerp logopedie en samenwerken met kinderen weer naar boven kwam. Met z'n drieën besloten ze om een stichting op te richten waar kinderen veilig kunnen spelen en ontwikkelen en zo hebben ze samen stichting Antar opgericht.



De opdracht


We gaan onderzoeken naar wat de oorzaken zijn dat ouders afhaken en minder betrokken raken bij Antar, en natuurlijk hoe we dit het beste kunnen oplossen. Het is de bedoeling dat we ervoor zorgen dat ouders meer te weten komen en begrijpen over wat er nou echt gebeurd, en de ontwikkelingen van hun kind kunnen volgen. Dit vraagt om meer communicatie met bijvoorbeeld de begeleiders. Daarnaast moet er een oplossing komen waarbij taal en afkomst geen barrière hoeft te vormen bij de ouderbetrokkenheid.



Het proces

Om een goed product te kunnen leveren moeten we meer weten over het onderwerp. Zo hebben we een vooronderzoek gedaan en de volgende deelvragen beantwoord die ons verder zijn gaan helpen in het bedenken van het eindproduct:


  • Wat zijn de oorzaken dat ouders niet meer betrokken zijn bij deze stichting?

  • Zijn er andere stichtingen die op Antar lijken die hetzelfde probleem hebben met ouderbetrokkenheid ervaren?

  • Wat zijn al bestaande ideeën die ouders stimuleren betrokken te zijn mij de ontwikkelingen van hun kinderen buitenshuis (scholen, opvangen, stichtingen)?


Door antwoord te geven op deze vragen zijn we meer te weten gekomen over het onderwerp en konden en we eisen stellen aan het product dat we willen leveren. Zo was onze doelgroep al duidelijk namelijk ouders van stichting Antar. Samen met de opdrachtgever hebben we het programma van eisen opgesteld:


  • Het product moet ouders stimuleren meer betrokken te zijn.

  • Het product moet makkelijk te gebruiken zijn voor zowel de ouders als de begeleiders van stichting Antar.

  • Het product moet inclusief zijn: Taal, afkomst etc. er moet geen barrière zijn om dit product te kunnen gebruiken.


Hierna zijn we begonnen met brainstormen naar ideeën. Aan de hand van het Multicriteria analyse en advies van onze expert Assia Lachkar en opdrachtgever Inger Visser selecteerden we de beste ideeën die het meest voldeden aan onze eisen. Zo kwamen we met het idee om een filmpje te maken dat tijdens de intake gesprek bij inschrijving van nieuwe kinderen of tijdens gesprekken aan de kan worden laten zien. Onze expert gaf aan dat het belangrijk is dat verwachtingen van beide kanten zowel de begeleider als de ouder duidelijk moeten zijn. Soms is het moeilijk om dit duidelijk te maken door verschillende factoren zoals taalbarrières. Hierdoor worden ouders bang dat zij niet weten wat er van hen verwacht wordt of wat zij moeten verwachten. Dit zorgt ervoor dat ouders zich terug trekken van de begeleider en organisatie, en niet betrekken blijven.




Het eindproduct

Het eindproduct bestaat uit een kort filmpje van ongeveer 5 minuten waarin de begeleiders van Antar een het principe van An

tar uitleggen en de verwachtingen duidelijk maken. In het filmpje zijn ook kinderen van Antar te zien waarin zij een boodschap hebben voor de ouders en waarin zij uitleggen wat ouderbetrokkenheid voor hun betekent. Tenslotte komt ook een vrijwilligster (ouder) aan het woord waarin zij verteld wat haar betrokken houd bij Antar. Alles in het filmpje is ondertiteld in de meest voorkomende talen. Dit zorgt ervoor dat taal niet gelijk een obstakel vormt.

 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2019 by MK. Proudly created with Wix.com

bottom of page